نام کتاب: اقتصاد به زبان خودمان (بنیانهای نظام سرمایهداری)
نویسنده: جیم استنفورد
ترجمه: مریم بیرمی
انتشارات: نشر پژواک
اقتصاد آنقدر مهم است که فهم آن را فقط به دست اقتصاددانان تربیتشده در یک نظام خاص اقتصادی-سیاسی نسپاریم، زیرا که معمولا خواسته یا ناخواسته تعریف ما از اقتصاد شامل آن چیزی هست که رسانههای گوناگون به ما ارائه میدهند. رسانههایی که اغلب تحت سلطه همان نظام فکری هستند که در ابتدا به آن اشاره شد.
«جیم استنفورد» در این کتاب بهصورت ساده و مختصر سازوکار نظامهای اقتصادی سرمایهداری را برای خوانندگانی که به صورت غیرتخصصی این مباحث را دنبال میکنند توضیح میدهد.
کتاب سعی میکند نقش پادزهر را در مورد سیستم آموزشی حاکم یا مسلط بر اقتصاد جهانی و همچنین کاربرد این اقتصاد در ذهن خواننده بازی کند. کتاب مفاهیمی مثل تولید، رقابت، کارِ مُزدی و اهمیتی که این مفاهیم در زندگی روزمره ما دارند را بهصراحت با ما درمیان میگذارد. مفاهیمی که شاید خواندنشان در ظاهر خستهکننده بهنظر بیایند اما مطمئنم بعد از آشنایی با این مفاهیم و دانستن اینکه چقدر هر روزه در زندگی معمول درگیر آن هستیم باعث شگفتی کسانی که برای اولین بار با این مفاهیم آشنا میشوند خواهد شد. استنفورد همچنین به سوالاتی مثل «آیا کارگران یا کارمندان به سرمایهدارها نیاز دارند؟»؛ «چرا کاپیتالیسم به محیط آسیب میزند؟»؛ «واقعا در بازار سهام چه اتفاقاتی میافتد؟» و غیره جواب میدهد. نویسنده از نقاط قوت نظامسرمایهداری هم ارزیابی واقعگرایانهای بهدست میدهد و آن را بهصورت موثر بررسی میکند و همچنین نقاط ضعف آنرا بهصورت موثر بررسی میکند.
یکی از نکات خوب این کتاب، کاریکاتورها و تصویرهای جالبی است که در کتاب آمدهاند که میتوانند به درک مفاهیم کمک کنند. این کتاب در خیلی از کشورها توسط سندیکاهای مختلف به عنوان کتاب آموزشی بهکار میرود و برای هر کس که بخواهد بداند که اقتصاد واقعاً چطور کار میکند این کتاب توصیه میشود. استنفورد پردههای پر رمز و راز موجود در اقتصاد را برای ما کنار میزند.
علی محمدی – دانشجوی دکترای روانشناسی
مطالب مرتبط:
- ناخودآگاه جمعی خردهبورژواها
- فتیشیسم سرمایهسالاری
- شکاف طبقاتی: بمب ساعتی!
- بهای سنگین مادیگرایی
- دیستوپیای سرمایهداری
لینک کوتاه مطلب: https://drsargolzaei.com/?p=7553