نام کتاب: بابا گوریو
نویسنده: اونوره دو بالزاک
ترجمه: ادوارد ژوزف
انتشارات: ققنوس – چاپ دوم – ۱۳۸۲
اجازه بدهید معرفی این کتاب با با نقل قولی از «فیلیپ برتو» در مورد رمان «بابا گوریو» شروع کنم:
به عقیده وی رمان بابا گوریو «شاهکار نبوغ انسانی» است که در میان سایر آثار بالزاک میدرخشد و بیشک از شاهکارهای ادبیات جهانی بهشمار میرود.
«اونوره دو بالزاک» (Honore de Balzac) (۱۷۹۹-۱۸۵۰) نویسنده نامدار فرانسوی است که او را مهمترین بنیانگذار سبک رئالیسم در ادبیات اروپا میدانند. او سال ۱۸۱۹ در رشته حقوق تحصیلات خود را به پایان رساند، اما تصمیم گرفت دنبال رشته مورد علاقه خود برود و بدین ترتیب وارد دنیای ادبیات شد.
«بالزاک» خودش عنوان «کمدی انسانی» را برای مجموعه آثار خود به کار می برد آثاری که بیش از ۹۰ رمان و داستان کوتاه را در بر میگیرد. توصیفات دقیق و گیرا از فضای حوادث و تحلیل نازکبینانه روحیات شخصیتهای داستان، «بالزاک» را به یکی از شناخته شدهترین و تأثیرگذارترین رماننویسان در طول دو قرن اخیر تبدیل کرده است.
آثار این نویسنده برجسته، آیینهای از جامعه فرانسه روزگار اوست. او افراد هر طبقه اجتماعی، از اشراف فرهیخته تا دهقانان عامی را در «کمدی انسانی» خود جای میدهد و جنبههای گوناگون شخصیتی آنان را به معرض نمایش میگذارد. بهرهگیری او از روش ایجاد پیوند میان شخصیتها و تکرار حضور آنها در داستانهای مختلف موجب میشود تا در گسترش روانشناسی شخصیتهای منفرد نیز موفق باشد.
داستان که در پاریس بورژوایی قرن نوزدهم اتفاق میافتد روایتگر زندگی مردی به نام «گوریو» است؛ پیرمردی تنها که مورد بیمهری دو دخترش «آناستازی و دلفین» قرار گرفته. بالزاک در این رمان که در یک پانسیون اتفاق میافتد به خوبی توانسته با تشریح فضای ویژه آن و شخصیت پردازی بسیار ماهرانه افراد، پانسیون را تبدیل به سمبلی از کل جامعه فرانسه تبدیل کند.
در واقع «بابا گوریو» محدود به این ساختمان کهنه و زشت نمیشود بلکه نمونهای است از کل یک جامعه که پول حرف اول را در آن میزند.
دنیایی که بالزاک در آن زندگی میکند که در رمان وی نیز مشهود است پر است از القاب مادام، کنتس، بارون، مارکی و … ، که هر کدام با ویژگیهای اجتماعی و رفتاری مختص خود توسط بالزاک نشان داده میشوند، انگار بالزاک میخواهد بغض خود را از چنین دنیایی که وی در آن بزرگ شده است نشان دهد. و عقدههای خود را با استفاده از رمان بابا گوریو بیرون بریزد.
انتهای این معرفی کتاب را نیز همچون ابتدای آن با دو نقل قول از دو شخصیت برجسته به پایان میرسانم:
«کلود فارو» عضو فرهنگستان فرانسه میگوید که این داستان را صد بار خوانده و در دفعه صدم همان هیجان مطالعه اول به او دست داده است، به نظر وی داستان «بابا گوریو» نه فقط بزرگترینِ رمان های دنیاست بلکه به عقیده وی شاهکار شاهکارهای ادبی جهان است.
«سامرست موام» نویسنده نیز در مورد بالزاک چنین میگوید:
در میان تمام رماننویسان بزرگ که با آثار خود گنجینههای معنوی جهان را غنی کردهاند، به عقیده من بالزاک از همه بزرگتر است.
علی محمدی _ کارشناس ارشد روانشناسی
لینک کوتاه مطلب: https://drsargolzaei.com/?p=477