نام کتاب: بینایی
نویسنده: ژوزه ساراماگو
ترجمه: کیومرث پارسای
انتشارات: شیرین – ۱۳۸۳
رمان «بینایی» نوشته «ژوزه ساراماگو» (Jose De Sousa Saramago) در واقع داستان دیگری است که چهار سال بعد از واقعه «کوری» برای ساکنان همان شهر اتفاق میافتد. داستان با یک انتخابات آغاز میشود، مردم شهر، روز انتخابات راهی صندوقهای رأی میشوند اما پس از شمارش آرا شگفتی رخ میدهد، بیش از هفتاد درصد آرا سفید هستند…
«ژوزه ساراماگو» برنده جایزه نوبل ادبی با هوشمندی رمان «بینایی» خود را در تکمیل و ارتباط با اثر معروف خود «کوری» نوشته است. در عین حال که خواننده به صورت یک داستان کاملا مستقل نیز میتواند آن را مطالعه کند.
ساراماگو با طنز تلخ و نقد گزندهای که در اکثر آثار خود دارد، در رمان کوری به انتقاد از کوری سیاسی و اجتماعی «مردم» میپردازد و در رمان بینایی به «حاکمان» میتازد و سعی میکند نوع دموکراسی را که در آن دموکراسی در خدمت «سرمایهداری و بازار» است به چالش بکشد. به اعتقاد وی بدون «دموکراسی اقتصادی»، دموکراسی واقعی و کامل، امکانپذیر نیست.
اما اندکی در مورد سبک نویسندگی ژوزه ساراماگو:
از نظر برخی از منتقدان سبکی که وی در اکثر آثار خود بهکار میبرد «رئالیسم جادوئی» است. اما از نظر خودش دو نویسنده بزرگ یعنی «سروانتس» اسپانیایی و «گوگول» روسی، روی وی و آثارش تاثیر بسیاری داشتهاند.
ساراماگو در آثارش به «نمادپردازی» و استفاده از مصادیق تمثیلی توجه زیادی نشان میدهد، بطور مثال «رنگ سفید» که در هر دو رمان کوری و بینایی مورد استفاده قرار گرفته است و هر کدام حاوی پیام های نمادین خود هستند.
از این رمان ترجمههای دیگری نیز در بازار موجود است، از جمله ترجمه «اسدالله امرایی» که توسط «نشر مروارید» انتشار یافته است.
پینوشت:
رئالیسم جادویی (Magic Realism) یکی از شاخههای واقعگرایی (رئالیسم) در مکاتب ادبی است که در آن ساختارهای واقعیت دگرگون میشوند و دنیایی واقعی اما با روابط علت و معلولی خاص خود آفریده میشود. در داستانهایی که به سبک «واقعگرایی جادویی» نوشته شدهاند، همه چیز عادی است اما یک عنصر غیرطبیعی در آنها وجود دارد.
علی محمدی _کارشناس ارشد روانشناسی
مطالب مرتبط
لینک کوتاه مطلب: https://drsargolzaei.com/?p=495
ادامه خواندن