پرسش و پاسخ: تعریف جامعهٔ سالم
* پرسش خبرنگار هفته نامهٔ «شش و هفت» ویژه نامهٔ روزنامهٔ همشهری (قسمت آخر):
به طور خلاصه، چه ویژگیهایی در یک جامعه باید باشد که بگوییم آن جامعه سالم است؟
* پاسخ: نخستین ویژگی این است که مردم آن جامعه تعریفی از منافع جمعی داشته باشند. بیشک این منافع جمعی گاهی اوقات با منافع خانوادگی یا فردی آحاد آن جامعه تضاد پیدا میکند اما با این حال در یک جامعه سالم، افراد منافع جمعی را بر منافع فردی خودشان ترجیح میدهند. ویژگی دوم یک جامعه سالم این است که مردم قادر به کار گروهی و تیمی با یکدیگر باشند. مثلا در همین جامعه ما، شما چند کتاب را میتوانید نام ببرید که محصول کار مشترک چند نویسنده باشد؟ اين اتفاق تقریبا بهندرت رخ ميدهد.
احترام عملی به قانون هم یکی دیگر از ویژگیهای جامعه سالم است؛ مشروط بر این که قانون نیز محصول خرد جمعی و تبادل فکر آزاد باشد و مردم این را بدانند که قانون بر آنها تحمیل نشده بلکه همه در شکلگیری آن حق مشارکت داشتهاند. آنگاه می توانیم قانون را حاصل منافع جمعی بدانیم و اگر هم احترام به قانون در کوتاهمدت به منافع فردی ما صدمه بزند، مطمئن باشیم که در دراز مدت به نفع تکتک ماست.
مثلاً اگر پشت چراغ قرمز معطل شویم، در نهایت امکان تصادف کردنمان کم میشود. البتّه مردم یک جامعهٔ سالم ، قانون را به اصطلاح وحی مُنزل نمیدانند و در بازنگری قانون هم مشارکت فعال دارند. بسیاری از مشکلات اجتماعی ما محصول قانونهای غلط هستند، قانونهایی که زمانی کاربرد داشتهاند و اکنون هزینهشان از فایدهشان خیلی بیشتر شده است!
ما به جای زیر پا گذاشتن قوانین بهبهانهی غلط بودن آنها، باید برای اصلاح آنها مشارکت جمعی و فعال داشته باشیم. یکی از کارکردهای «سازمان های مردم نهاد» یا همان NGO ها مشارکت در اصلاح قوانین است.
دکتر محمدرضا سرگلزایی – روانپزشک
Photo From: thoughtsonlifeandlove.com
لینک کوتاه مطلب: https://drsargolzaei.com/?p=1687
این مطلب به زبانهای English در دسترس است