کتاب: جزیره هواداران
نویسندگان (به ترتیب الفبا):
علی اثنی عشری – مریم بامداد – مریم بهریان – زهرا تشکری – محبوبه دهاقین – فائزه دهقانی – فرناز رزاقیان –
نورا رحمانی – سمیرا سبزقبایی – سهیل سرگلزایی – نیره طباطبایی – پیمان عابدی فر – سارا عباسپور – کمال عرفانی –
زهره فرخندی – پروین نادری و علی ناصری
ناشر: طرحواره – http://www.tarhvareh.ir/
چاپ اوّل: 1401
نسخه الکترونیک کتاب را از اینجا دانلود کنید.
.
یکی از مهمترین نیازهای انسان، پذیرفتهشدن و تعلقداشتن است. اغلب انسانها از انزوا و طردشدن میترسند و علاقمندند که به عنوان عضو یک گروه مورد پذیرش قرار گیرند.
در بحران نوجوانی (که نوجوان نسبت به والدینش دیدی انتقادی و نگرشی عصیانگرا پیدا میکند) نیاز به تعلق از خانواده به محیط بیرون انتقال مییابد و نوجوان به شدت تحتتأثیر الگوهای تفکر و رفتار «گروه رفقا» قرار میگیرد و ما این «همرنگ جماعت شدن» (Conformity) را بهوضوح در تغییر ادبیات گفتاری نوجوان و پیروی او از مُد میبینیم.
برخی از افراد از این بحران هویت نوجوانی عبور میکنند و دارای یک «هسته هویتی و ارزشی» میشوند که آنها را از همرنگ جماعت شدن و تقلید افراطی نجات میدهد ولی برخی از افراد دههها از عمرشان در همین حال و احوال نوجوانانه بهسر میبرند و رأی و نظرشان تابع رأی و نظر گروهی است که عضو آن هستند. در این گروه از مردم، نمیتوانید چندان بهرهای از تفکر نقاد و استقلال رأی بیابید، فرد صرفاً سخنگوی گروهی است که عضو آن است.
.
همۀ ما دانسته یا نادانسته عضو یک «جامعه مرجع» هستیم و این جامعۀ مرجع، قطبنمایی است که جهتگیری کلان انتخابهای ما را تعیین میکند. هر چه بیشتر در دوران نوجوانی جا مانده باشیم بیشتر تابع این جامعۀ مرجع هستیم.
ما با هر انتخاب کوچک خود ( از انتخاب روزنامهای که میخوانیم و شبکۀ تلویزیونی که تماشا میکنیم گرفته تا انتخاب تیم فوتبالی که طرفدار آن هستیم و لباسی که میپوشیم) مشغول انتخاب جامعۀ مرجعمان هستیم و در نهایت نحوۀ تفکر ما تابع «اجماع این گروه مرجع» است.
«جزیره هواداران» اولین کتاب از مجموعهای است که در جهت فرهنگسازی، با تلاش گروهی از روانشناسان و هنرمندان خلاق و مستقل، آماده شده است تا کلیشهها، روالها و رفتارهای روزمره را به چالش بکشد و بر اهمیت تفکر انتقادی تأکید کند.
دنیای امروز با پیشرفتهای لحظهبهلحظهاش، نسل نوجوان و جوان را در انتخاب، دچار تنش و سردرگمی کرده است. با اینهمه، این نسل ارزشمند، باید جهان اطراف را بهتر بشناسد و به چالش بکشد تا بتواند نقش فعالی در ساخت آن بازی کند. این جستوجوی طولانی و دشوار، با تخیل و تفکر انتقادی آغاز میشود.
روایتهای این کتاب که حول موضوعات زندگی و هواداری در نسلهای مختلف میچرخد، سعی دارد نوجوانان و جوانان را به همراه خود به گوشههای کمتر دیده یا فکرشدۀ هواداری ببرد تا درنهایت، خودشان با تحلیل و بررسی، به قدرت تشخیص و انتخاب مسئولانه برسند؛ سفری که ارزش رفتن دارد.
لینک کوتاه مطلب: https://drsargolzaei.com/?p=15109