نام کتاب: خاطرات، رویاها، اندیشهها
نویسنده: کارل گوستاو یونگ
مترجم: پروین فرامرزی
انتشارات: به نشر – چاپ پنجم ۱۳۹۵
معمولاً برای مطالعه در زمینه نظریات یونگ پیشنهاد میکنم قبل از سایر کتابهای یونگ کتاب «خاطرات، رؤیاها، اندیشهها» را مطالعه کنید. به دو دلیل چنین پیشنهادی ارائه میدهم:
اوّل این که یونگ در این کتاب روند زندگی خود را از کودکی روایت میکند و در خلال شرح زندگیش چگونگی شکلگیری نظریاتش را شرح میدهد. این سبک روایت یونگ باعث میشود ما «فرایند شکلگیری افکار یونگ» را بدانیم.
بنابراین با «فرم تفکر» او آشنا میشویم. به اعتقاد من دانستن نحوه نظریهپردازی یک فیلسوف یک دانشمند و یک هنرمند مهمتر از دانستن نظریهها و محصولات تفکّر اوست چرا که ما با دانستن نحوهٔ تفکر یک نابغه، شیوههای تفکّر متفاوت را میشناسیم و الگوهای عصبی متنوّعی در مغز مان فعال میشود؛ علاوه بر آن با دانستن فرایند نظریهپردازی یک تئوریسین بهتر میتوانیم او را نقد کنیم، چرا که مساله تفکر درست، یک مساله «متودولوژیک» است تا یک مسألهٔ محتوایی، یعنی ما بدون دانستن نحوهٔ شکلگیری یک عقیده نمیتوانیم راجع به «منطقی» یا «غیر منطقی» بودن آن اظهارنظر کنیم.
دوّم این که این کتاب در سالهای آخر زندگی یونگ نوشته شده و یک سال پس از درگذشت او (سال ۱۹۶۲) منتشر شده است و یونگ آخرین تأمّلات و تفکّرات خود را با خواننده در میان گذاشته است.
یونگ برخلاف فروید در کتابهای خود خلاصهٔ نظرات سابق خود را بیان نمیکند، علاوه بر این اغلب کتابهای یونگ (از جمله ترجمهٔ سمینار یونگ درباره زرتشت نیچه و کتاب تحلیل رؤیای او که به فارسی هم منتشر شدهاند) متن پیاده شدهٔ سمینارهای او بودهاند بنابراین در آثار یونگ به کرّات با نظرات متناقض مواجه میشویم و سردرگم میمانیم که کدام یک دیدگاه نهایی یونگ بوده است.
این کتاب میتواند به عنوان دیدگاه نهایی یونگ درباره مهمترین مباحث فلسفه، روانشناسی و الهیّات به حساب آید. ترجمهٔ خانم پروین فرامرزی نیز ترجمهای روان و دقیق است و من به جز چند مورد انگشتشمار در ترجمهٔ ایشان اشتباهی نیافتهام.
دکترمحمدرضا سرگلزایی_روانپزشک
مطالب مرتبط
لینک کوتاه مطلب: https://drsargolzaei.com/?p=455
ادامه خواندن