سافرجت
سافرجت (به انگلیسی: Suffragette) که از ریشه لاتین سوفراژوم sufragium به معنی «حق رای» یا «طرفدار حق رای زنان» میآید و اصطلاحی است که به اعضای جنبش زنان اواخر سده نوزدهم مخصوصاً در بریتانیای کبیر اطلاق میشود که از روشهای اعتراض روسی مانند اعتصاب غذا برای احقاق حقوق خود استفاده میکردند.
کلمه سافراجت نام شبهنظامیهایی در بریتانیای کبیر است که عضو اتحادیه اجتماعی و سیاسی زنان بودهاند اما بهطور خاص به زنان فعال در جنبش حق رأی اطلاق میشود. اصطلاح سافراجت عموما با فعالیتهای اتحادیه اجتماعی و سیاسی زنان در بریتانیا مرتبط است که املین پنکهرست آن را رهبری میکرد.
گرچه زنان نیوزلند از ۱۸۹۳ برای انتخابات پارلمان حق رأی داشتند زنان بریتانیا از حق رأی برخوردار نبودند و خانم پنکهرست به این نتیجه رسید که جنبش حق رأی زنان برای این که موثر باشد باید به روشهای افراطی و شبهنظامی روی بیاورد. املین پنکهرست در سال ۱۹۰۳ اتحادیه سیاسی اجتماعی زنان را بنیان گذاشت.
این سازمان همه زنان فعال برای حق رای زنان بود که به زنان وعده میداد فقط حرف نزنند بلکه واقعاً دست به عمل بزنند. اعضای این اتحادیه بهخاطر درگیریهای فیزیکی که به قصد اعتراض انجام میدادند خیلی زود شناخته شدند. آنها پنجرهها را میشکستند و با مأموران پلیس درگیر میشدند. خود املین پنکهرست، دخترانش و برخی دیگر از اعضای فعال اتحادیه چندین بار با مجازات زندان روبهرو شدند و آنجا دست به اعتصاب غذا زدند.
ایجاد آتشسوزی به تاکتیک مبارزاتی این گروه تبدیل شد. آسیبزدن به املاک و اعتصاب غذا باعث شد حکومت هم دست به اقدامهای خشن مانند زندانی کردن زنان و خورانیدن اجباری آنها شد و برخی گروههای میانهروتر علیه خانواده پنکهرست به میدان آمدند، تا این که با آغاز جنگ جهانی اوّل در سال ۱۹۱۴ مدتی این کارزار به تعویق افتاد.
زنان بریتانیایی بالای ۳۰ سال بالاخره در سال ۱۹۱۸ برای اولین بار به حق رای رسیدند، زیرا در سال ۱۹۱۸ قانونی تصویب شد که بر اساس آن به همه مردان بیش از ۲۱ سال و به همه زنان بالای ۳۰ سال حق رای میداد. از آنجایی که جنگ تازه به پایان رسیده بود و تعداد زیادی از مردان بریتانیایی جان خود را از دست داده بودند، این تفاوت سن رایدهندگان به حکومت اطمینان میداد که مردان هیچ وقت گروه اقلیت رایدهنده نخواهند بود. در سال ۱۹۲۸ این حق شامل حال همه زنان بالای ۲۱ سال شد. در تصویر دستگیری یک زن معترض را توسط پلیس لندن در سال ۱۹۱۴ را میبینیم.
مطالب مرتبط
لینک کوتاه مطلب: https://drsargolzaei.com/?p=422
ادامه خواندن