چشم تاریخ: قمرالملوک وزیری
«قمرالملوک وزیری» که نام شناسنامهاش «قمرخانم سید حسینخان» بود، نخستین زن در دوران تاریخ معاصر ایران بود که بیحجاب به خوانندگی در حضور مردان پرداخت. از وی به عنوان پرآوازهترین خواننده زن آوازهای سنتی ایران یادمیشود. در جوانی پس از آشنایی با «مرتضی نیداوود» با ردیف موسیقی ملی آشنا شد و راهش را برای کسب تجربیات از استادان دیگر هموار ساخت. کار قمر در مدتی کوتاه به آنجا رسید که کمپانی «هیز ماسترز ویس» بهخاطر ضبط صدای او دستگاه صفحه پُرکُنی به تهران آورد. بعد از آن کمپانی «پولیفون» هم آمد.
قمر نخستین کنسرت خود را در سال ۱۳۰۳ در «گراند هتل» برگزارکرد. روز بعد نظمیه از او تعهد گرفت که بیحجاب کنسرت ندهد، زیرا در آن زمان، زنان بیچادر را در خیابانها دستگیر میکردند و به کلانتریها و بازداشتگاهها میبردند. اما این اتفاق باعث ریختن ترس زنان از خوانندگی و ورود خوانندگان دیگری چون «ملوک ضرابی» و «روحانگیز» شد.
قمر عواید کنسرت را به امور خیریه اختصاص میداد. قمر در سفر خراسان در مشهد کنسرت برگزار کرد و عواید آن را صرف «آرامگاه فردوسی» کرد. وقتی «نیرالدوله» والی خراسان چند گلدان نقره به او هدیه کرد، آن را به «عارف قزوینی» پیشکش نمود، با اینکه عارف مورد غضب والی و دستگاه «رضاشاه» بود. در همدان نیز در سال ۱۳۱۰ کنسرت برگزار شد و ترانههایی از عارف قزوینی خواند. در سال ۱۳۰۸ بهنفع «شیر و خورشید سرخ» کنسرت داد و عواید آن به بچههای یتیم اختصاص داده شد. گشایش رادیو ایران در سال ۱۳۱۹ صدای قمر را به عموم مردم رساند.
مطالب مرتبط
Photo From: last.fm
لینک کوتاه مطلب: https://drsargolzaei.com/?p=7919