نام کتاب: لذت حرکت
نویسنده: مریلین هافنر
مترجم: امین حشمتی
ناشر: سپید قلم – چاپ اوّل – سال ۱۴۰۰
رنسانس علمی و انقلاب فناوری، چهرۀ زندگی انسان را دگرگون کردهاند. محیط زندگی انسان شهرنشین هیچ شباهتی به محیط زندگی انسان کوچنشین قرنها و هزارههای قبل ندارد. ما وارث همان نقشۀ ژنی و همان بدن نیاکان دهها هزار سال قبلمان هستیم ولی فعالیت بدنی ما به نسبت آنها بسیار محدودتر شده است. اکنون نه تنها سبک زندگی عصر شکار و میوه چینی، که حتی عصر کشاورزی نیز از ما بسیار دور است.
اغلب ما سالهاست که از درختی بالا نرفتهایم، بیل نزدهایم و دامی را به چرا نبردهایم و ندوشیدهایم. فرزندان ما، بیش از نسل ما این محدودیت در حرکات را تجربه میکنند. آنها در آپارتمانهای کوچک شهری زندگی میکنند و در پارکها و کودکستانها هم، فرصت و رخصتی برای آزادانه حرکت دادن بدنشان را ندارند. این محدودیت حرکتی، بدن ما را دچار بیماری میکند، چرا که این بدن، همان قواعد بدنی هوموساپینس دویست هزار سالۀ را دارد و جهش اجتماعی ما، شکافی عمیق بین سبک زندگی ما و اقتضائات پیکر زیستیمان ایجاد کرده است.
نویسندۀ کتاب حاضر علاوه بر این که دکترای درمان فیزیکی دارد، مادر چهار فرزند است. او در همراهی با کودکانش در دوران پیش دبستانیشان، متوجه این شده که برنامههای حرکت و بازی مراکز پیش دبستانی، دچار مشکلات متعددی است.
اوّل این که بسیاری از برنامهها، مورد آزمون علمی و میدانی قرار نگرفتهاند، دوّم این که این برنامهها برای سنین رشدی مختلف درجهبندی، مدوّن و مرتب نشدهاند و سوّم این که بسیاری از آنها در فضای بازیهای رقابتی اجرا میشوند و از سنین ابتدایی، کودک را دچار ذهنیت «بُرد-باخت» و اضطراب رقابت میکنند. این موضوع انگیزهای شده تا این مادر دانشمند و داوطلب اجتماعی، به تحقیق، آفرینش و تألیف کتاب حاضر بپردازد.
در کشور ما، اغلب متخصصان حوزۀ سلامت، تمام وقت و صرفاً مشغول فعالیتهای درمانی هستند و پیشگیری و آموزش جامعه جزو فعالیتهای معمولشان نیستند. شما متخصصان درمان فیزیکی (فیزیوتراپی) را اغلب زمانی ملاقات میکنید که دچار کمردرد یا آسیب عصبی-عضلانی شده باشید و برای کم کردن درد یا ناتوانی عضلانی-اسکلتیتان، توسط پزشکان متخصص ارتوپدی، جراح ستون فقرات یا نورولوژی، به فیزیوتراپیست ارجاع داده شوید.
امّا همه میدانیم که «پیشگیری»، بنیاد سلامت است و ما نیاز داریم پیش از آن که بیماریها ما را درگیر موضوع سلامت کنند به ارتقاء سلامت بپردازیم. این کتاب در این جهت تألیف شده است که دانش و مهارت درمان فیزیکی، چند دهه قبل از درگیری با بیماریهای عضلانی-اسکلتی به کمک خانوادهها و کودکستانهایمان بیاید و کودکان را در جهت ارتقای سلامت و تسهیل رشد جسمی-روانی و اجتماعی یاری دهد.
مترجم ارجمند این کتاب، جناب «امین حشمتی» عزیز، که تحصیلکردۀ رشتۀ مشاوره هستند، بهدلیل روحیۀ خلّاق هنرمندانهشان، فعالیتهایشان را در زمینۀ کودک و بازی متمرکز کردهاند و همین موضوع باعث شده که علاوه برکار بالینی به انتخاب و ترجمۀ کتابهای مناسب برای این گروه هدف همّت گمارند. خوشحال و قدردانم که تلاش ایشان، ما را با حوزههای جدید و مفیدی از دانش آشنا میسازد.
دکتر محمدرضا سرگلزایی ـ روانپزشک بهمن ۱۳۹۹
.
پخش از طریق تماس با اینستاگرام: @aminchildpsy
لینک کوتاه مطلب: https://drsargolzaei.com/?p=9721