معنای بیماری
مصاحبه ی المیرا حسینی (هفته نامه ادبی کرگدن) با دکترمحمدرضاسرگلزایی، روانپزشک
بخش سوم
*به نوابغ اشاره کردید. عدهای معتقدند بیماری یا همان رنج عامل خلاقیت است. یعنی وقتی کفه رنج از کفه لذت سنگینتر میشود، زمینهای برای بروز خلاقیت ایجاد میشود. این دیدگاه را چطور تفسیر میکنید؟
نه، اینطور نیست و من این نظر را قبول ندارم. در ژانرهای ادبی هم تراژدی داریم و هم داستان های خوش عاقبت (هپیاندینگ). وقتی حال فرد خلاّق خوب است، اثرش کمدی یا هپیاند میشود و اگر حالش بد باشد، اثرش از ژانر تراژدی نشان خواهد داشت. در هر حال خلاقیت و هوش در فرد وجود دارد که او را به هنرمندی برجسته تبدیل کرده، اما نحوه بروز آن بستگی به این دارد که آن هنرمند رنجش بر لذتش افزون باشد یا برعکس. در نتیجه اینطور نیست که اگر کسی رنج زیادی نکشد، قابلیت نابغه یا هنرمند شدن نداشته باشد. هنرمندان زیادی داریم که در رفاه زندگی کردهاند و رنج زیادی هم نکشیدهاند، ولی آثار هنری موفقی را ارائه دادهاند ، از آنطرف هم کسانی را داریم که رنج زیادی کشیدهاند ولی نتوانسته اند آثار موفقی تولید کنند. رنج و لذت میتوانند محتوای اثر هنری را مشخص کنند، ولی این که کسی از حیث فرم هنرمند محسوب شود، مستقل از رنج و لذت زندگی شخصی آن آدم است.
*یعنی آنچه محتوای یک اثر را مشخص میکند، افزون بودن کفه رنج بر لذت یا خلاف آن است؟
خیر، حال روانی هنرمند «یکی» از تعیینکنندهها (دترمینات ها) است. در تصحیح و تکمیل حرف قبلیام باید این را اضافه کنم که محتوای اثر هنری فقط بستگی به وضعیت حالت روانی هنرمند ندارد، بلکه فرهنگی که او در آن زندگی میکند و نظام عرضه و تقاضا نیز بر محتوای آن تاثیر میگذارد. یکی از عناصر مؤثر بر برونداد یک هنرمند یا محصول هنری، حال روانی هنرمند است اما عوامل بسیار دیگری هم میتواند بر این مسئله تاثیر بگذارد.
*به نظر میرسد نوابغی که کفه رنجشان بر کفه لذتها سنگینی میکرده و آثاری با محتوای تراژیک تولید کردهاند، در جمع با استقبال بیشتری مواجه شدهاند؛ اینطور نیست؟
من با شما موافق نیستم و اتفاقا میگویم آثار هپیاندینگ خیلی فروش دارد. مثل سینمای هالیوود که در بیشتر موارد هپیاندینگ است و در انتها خوبها برنده میشوند و قهرمان پیروز میشود. تمام آثار والتدیزنی نیز هپیاند است. رسانه جهان که دست سینمای تراژیک اروپا نیست. این سینما را عده معدودی دوست دارند. اکثریت مردم سینمای هالیوود را دنبال میکنند.
لینک کوتاه مطلب: https://drsargolzaei.com/?p=394