نام کتاب: همهمهی درون (the voice in our head, why it matters, and how to harness in thought and thinking)
نویسنده: ایتان کراس
مترجم: عنبر صدیقی
نشر: طرحواره
اکثر انسانها، در طول شبانهروز پچپچهای ذهنی دائمی زیادی را تجربه میکنند. در «تحلیل رفتار متقابل»، این نداها تشخّص دارند و از طریق نمادین ساختن و تفکیک کردن آنها، امکان مدیریت افکار و به دنبال آن خروج از چرخه تولید احساسات و افکار منفی فراهم می شود.
برای نمونه از منظر تحلیل رفتار متقابل، «کودک رنجیده درون» را میتوان، همان ندای درونی دانست که در زمان غیر خطی ذهن حضور دارد، معطوف به گذشته است و با یادآوری سوگها، رنجها و اتفاقات ناگوار گذاشته، یا آرزوها و نیازهای ناکام، منجر به تولید عواطف، افکار و رفتارهای ناکارآمد ناخوشایندی در زمان حال میشود.
همچنین «منتقد درونی» که همچون والدی تنبیهگر، صدای هشدارش در دالانهای ذهن میپیچد، و با وضع قوانین و باید و نبایدهای گاه تاریخ مصرف گذشته و از کارافتاده، شیوه تفسیر افراد از جهان را عیبجویانه و سختگیرانه میکند. از این روست که بازبینی، غربال و مدیریت تکگوییهای ذهن انسان، به منظور تغییر افکار تحریف شده، منسوخ شده و تصمیمهای مخرب، اهمیت پیدا میکند.
.
دکتر «اتان کراس» استاد دپارتمان روانشناسی دانشگاه میشیگان و مدیر آزمایشگاه تحقیقاتی مدیریت عواطف و کنترل خود است. همهمۀ درون متشکل از مستندات علمی و یافتههای آزمایشگاهی است و به بررسی این امر میپردازد که چرا انسان «پچپچهای» ذهنی را تجربه میکند و به این سوال پاسخ میدهد که چگونه ممکن است ندای درون را مدیریت کرده و «منتقد درون» را به «مربی درون» بدل ساخت.
همچنین دکتر کراس، جعبه ابزاری ارائه میدهد که به واسطه آن، بتوان احتمال گیر افتادن در تله و چرخه معیوب افکار منفی را کاهش داد. او از وضعیتی صحبت میکند که در آن، ذهن ما از موقعیتی که در آن قرار داریم و دادههای حقیقی که در محیط وجود دارد، جدا شده و سناریوهای خیالی مبتنی بر داستان و افسانه و رویدادهای گذشته را وارد ذهن میکند.
او نام این حالت را «وضعیت پیشفرض» (default state) گذاشت و تاکید کرد که در این وضعیت، ذهن سرگردان بوده، در زمان غیر خطی به سر میبرد و تفکر کور و مبتنی بر وهم و افسانه است. همچنین به باور دکتر اتان کراس، پیرو پژوهشهای انجام شده، افتادن در این وضعیت و عمل کردن به تکگویی های درونی، هم میتواند مخرب باشد و هم میتواند سازنده باشد.
از طرفی مونولوگها و پچپچهای درونی از آنجایی که سناریویی است که در طول سالها نوشته و ساخته شده است، بخش مهمی از هویت فرد را تشکل میدهد و بدون آنها نیز، انسان، سردرگمی را تجربه خواهد کرد. بنابراین به عقیده نویسنده نمیتوان این تکگوییها را حذف کرد، بلکه باید شیوه مدیریت آن ها را یافت.
کتاب «همهمهی درون» جعبه ابزاری است که به فرد کمک میکند تا در شرایط قرار گرفتن در وضعیت پیش فرض، ذهن را از افتادن در لابیرنتی از افکار منفی، مخرب بیرون بکشد.
.
نمونههایی از این ابزار که در کتاب آورده شده است: قرار گرفتن در وضعیت ناظر سوم است. زمانی که ذهن بتواند از منظر سوم شخص به تاثیرگذاری نداهای درون در وضعیت پیشفرض نظاره کند و به نقادی و پرسشگری و کارآیی این تفکر در زمان حال بپردازد، مدیریت افکار امکان پذیر خواهد شد.
حضور در طبیعت –یا حتی تماشای فیلم ها و عکس های طبیعت سرسبز!-، شرکت در مراسم دستهجمعی، دریافت نوازش لمسی، تجسم دور شدن از گذشته و آینده یا تجسم خود در گذشته و آینده، ایجاد نظم بیرونی برای رسیدن به انضباط درونی از نمونههای کنترل «فکر کور» یا فریب دهنده و مدیریت وضعیت پیش فرض ذهن است.
کتاب «همهمهی درون» شامل روایتهای حقیقی از تجربههای زندگی، عواطف، افکار و تصمیمات نویسنده است. ترجمه روان و دقیق، در کنار نظریهها و پژوهشهای عینی و آزمایشگاهی، به خواننده کمک میکند، تا متوجه شود «قصهگوی درون»، «خردمند درون» نیست و ارزیابی آنچه در بیرون از ما اتفاق میافتد، باید بر اساس تفکر موشکافانه مبتنی بر داده و تحقیقشدهای باشد که از افکار گذشته، سنتها و افسانهها غربال شده است.
مریم بهریان – پژوهشگر دکترای روان شناسی
.
مطالب مرتبط
- تفکر سیستمی و ارزیابی کارآمدی آن در مدیریت جامعه و سازمان
- تفکر در تنگنا
- طبیعت ثانوی (علم مغز و معرفت بشر)
لینک کوتاه مطلب: https://drsargolzaei.com/?p=15333