نام کتاب: پروانه شدن
نویسنده: فرانسیسکو خیمنس
ترجمه: مریم فتاحی
ناشر: انتشارات میلکان – ۱۳۹۵
کتاب «پروانه شدن» سرگذشت دوران نوجوانی یک مهاجر مکزیکی است که به همراه خانوادهاش به آمریکا مهاجرت کردهاند. «فرانسیسکو خیمنس» در این اتوبیوگرافی ما را با دشواریهای زندگی مهاجران آشنا میکند:
فقر، بیماری، نداشتن بیمه و پشتیبانی، عدم تسلط به زبان و ترس دائمی از پیشداوری، تحقیر و مشکلات قانونی. گرچه رویدادهای این کتاب مربوط به چند دهه پیش (دهه ۱۹۶۰) هستند ولی به نظر نمیرسد جوهره تجربه مهاجرت و پناهندگی در این چند دهه تغییر بزرگی کرده باشد.
خواندن این کتاب از چند منظر میتواند جذاب و مفید باشد:
اول- شریک شدن در احساسات و تجربیات خانواده «خیمنس» به ما کمک میکند همدلی و درک بهتری از زندگی کسانی داشته باشیم که تن به «تبعید خود خواسته» میدهند. در جهانی که هر روز شعلههای جنگ و بوران فقر هزاران نفر را وادار به این انتخاب میکند، همدلی و درک عمیق پدیده مهاجرت شاید کمک کند که جدیتر و عمیقتر به ریشههای جنگ و فقر بیندیشیم.
دوم- دانستن این که فرصتها و امکاناتی که داشتنشان برای اغلب ما پیش پا افتاده است برای هزاران نفر در جهان بالاتر از آرزوست باعث میشود چشمها را بشوییم و جور دیگر فرصتهایی که در اختیار داریم را ببینیم. به خصوص با این منظور پیشنهاد میکنم این کتاب را به نوجوانان و جوانان هدیه دهید.
سوم- این کتاب توصیف جالب و دقیقی از ساختار اجتماعی و سیستم آموزش و پرورش آمریکا ارائه میدهد. گرچه این توصیف مربوط به چند دهه پیش است ولی همچنان حاوی ایدهها و رفتارهایی است که از ساختار آموزش و پرورش کشور ما جلوتر و کار آمدتر است. با این نگاه میتوانیم ایدهها و الگوهای مفیدی را فراگیریم و قدمی به جلو برداریم.
نام کتاب به انگلیسی Breaking through بوده است که بهتر بود به «عبور از مانع» یا «پیشروی بهرغم موانع» ترجمه میشد ولی برای مترجم تصویر از پیله درآمدن پروانه را تداعی کرده و او این نام را برگزیده است.
دکترمحمدرضاسرگلزایی_روانپزشک
مطالب مرتبط
لینک کوتاه مطلب: https://drsargolzaei.com/?p=501