چو دخلت نیست، خرج آهستهتر کن!
حکایت میکنند که بزرگی از بازار عبور میکرد، قصابی صدایش زد و گفت: «امروز گوشت خوبی دارم ببرید»، بزرگ فرمود: «امروز پولی برای خرید گوشت ندارم»، قصاب گفت: «عجلهای برای پول ندارم، صبر می کنم»، بزرگ پاسخ داد: «چرا تو صبر کنی؟! به شکمم میگویم صبر کند!»
این حکایت درس آموز راه حل بسیاری از مشکلات اقتصادی ماست که ریشهی فرهنگی دارند! نظام سرمایهداری بر مبنای خرید بیش از نیاز استوار شده و بیشتر ما مسحور و مفتون فریبهای سرمایهداری شدهایم. تبلیغات سرمایهداری ما را به رقابت و چشم هم چشمی و گاهی حرص و طمع وا میدارند و ما بیش از بضاعتمان پول خرج میکنیم و بعد بهجای لذت بردن از داشتههایمان دچار رنج ناشی از بدهکاری یا خستگی مفرط ناشی از کار بیش از توان میشویم!
به تازگی کتابی خواندم با عنوان «ادای ثروتمندان را در نیاور!»، این کتاب را دکتر «توماس استانلی» نوشته که فارغالتحصیل رشتهی مدیریت بازرگانی از دانشگاه «جورجیا» است و سالها راجع به ثروتمندان آمریکا تحقیق کرده است. نتیجهی تحقیقات دکتر استانلی نشان میدهد که ثروتمندان واقعی در امریکا سبک زندگی متفاوتی دارند با آنچه رسانهها سعی دارند نشان بدهند!
اغلب ثروتمندان واقعی علاقهای به پوشیدن لباسهای «برند» و سوار شدن در ماشینهای متفاوت ندارند ولی رسانههایی که وظیفهی تبلیغات غیرمستقیم را بر دوش دارند تصویر رویایی زندگی ثروتمندان را بهگونهای نشان میدهند که ما در یک همانندسازی کور، حساب خود را خالی کنیم تا کیف و کفش متفاوتی را به نمایش بگذاریم!
به سریالهای تلویزیونی که نگاه میکنیم توجه به این نداریم که در حالی که غرق قصهی سریال هستیم بخشی از مغز ما هم مشغول الگوبرداری از مدل مبل و مدل ماشین هنرپیشههاست و فردا همچون یک روبات، سناریوی خرج بیش از دخل را اجرا خواهیم کرد.
کتاب «ادای ثروتمندان را در نیاور» با ترجمهی «سپهر توکلی» توسط انتشارات «صبح صادق» منتشر شدهاست.
دکتر محمدرضا سرگلزایی ـ روانپزشک
مطالب مرتبط
لینک کوتاه مطلب: https://drsargolzaei.com/?p=244