“معرفی کتاب”
نام کتاب: کتاب کار گروه درمانی ( تلفیق رفتار درمانی شناختی با نظریه و کاربرد سایکو دراما )
نویسندگان: تردول ، دارتنل ، تراوالینی ، اشتاتس ، دوینی
مترجمان: مرتضی کشمیری ، هانیه عابدی طهرانی
نشر: ارجمند
کتاب کار گروه درمانی، تلفیقی است از تکنیک های رفتار درمانی شناختی با نظریه های سایکودراما که توسط پنج نویسندهٔ امریکایی تالیف شده است.
کتاب های نگاشته شده با همکاری گروهی متخصصان (book chapter) این فرصت را فراهم می کنند تا دانشجویان و مخاطبان از خرد جمعی کارشناسان زبده در حوزه های مرتبط بهره مند شوند. نویسندگان این کتاب از جمله مگان اشتاتس و لتیشیا تراوالینی علاوه بر این که دانش آموخته رشته روان شناسی بالینی در مقاطع دکتری و کارشناسی ارشد هستند، سال ها است به طور تخصصی در حوزه های پژوهش و درمان گروهی و فردی با استفاده از تکنیک هایCBT و سایکودراما و روش های تلفیقی، مشغول به فعالیت بوده و به درمانجویان کمک می کنند تا افکار منفی و الگوهای بین فردی یا رفتارهای ناکارآمد را شناسایی و آن ها را تغییر دهند.
تکنیک های گروه درمانی مبتنی بر سایکو دراما بر مبنای نظریه ها و فعالیت های ژاکوب مورنو ، روان پزشک اتریشی -آمریکایی قرن بیستم، طراحی شده است. دکتر مورنو باور داشت: «انسان موجودی است دغدغه مند و همواره در کار و عمل ساخت خویشتن است. اغلب نظام های تربیتی و گفتمان های فرهنگی انسان ها را از همان کودکی وارد کارخانه آدم سازی آمرانه و والد مآبانه خود می کنند و محصول آن ها عمدتا انسان های مطیع و فاقد حق انتخاب و خلاقیت خواهد بود .تکنیک های سایکو دراما به افراد کمک می کنند تا از توانمندی شان برای خلق خویشتن و رها سازی از سلطه فرهنگی و تربیتی استفاده کنند».
درمان شناختی رفتاری را آرون تی. بک روان پزشک آمریکایی پایه گذاری کرد. شناخت درمانگر ها، تصویرها و باورهای ذهنی را تعیین گرهای مهم در بروز رفتار دانسته و تکنیک های شناخت درمانی را به عنوان ابزاری برای به چالش کشیدن الگوهای فکری، رفتاری ناکارآمد و درگیر شدن با تجربیات مثبت و احساسات خوشایند روزمره به کار می گیرند.
گروه درمانی سایکودرامای شناختی (CPGT) تلفیقی از دو تکنیک رفتار درمانی شناختی و سایکو دراما است که هدف از آن کاهش رنج و پریشانی و تسهیل در تغییر و سازندگی خویشتن معرفی شده است.
این کتاب شامل چهار فصل بوده که در سه فصل ابتدایی آن، چکیده ای از سه مدل درمانی نامبرده ارائه می شود و این طبقه بندی را می توان ویژگی ممتاز کتاب دانست. برای نمونه مخاطبان در فصل اول می توانند مفاهیم و تکنیک های رفتار درمانی شناختی مانند طرحواره ها و تعاریفی از باورهای شناختی، با افکار خودآیند، تحریف های شناختی و کاربرد آن ها در درمان آشنا شوند، شیوه درمان با روش سایکودراما را در فصل دوم مطالعه کنند و در فصل سوم و چهارم با استفاده از تکنیک های کاربردی تکنیک CPGT و مثال های ملموس، میان کاوش موقعیت های سرشار از هیجان و عواطف یا تلنگرهای برخاسته از ناخودآگاهی با فرآیندهای عینی و مبتنی بر داده های حل مساله، تعادل و توازن برقرار کنند.
از مزایای ” کتاب کار گروه درمانی ” می توان به دیالو گ های برگرفته از اتاق درمان سایکودرامای شناختی رفتاری، ارائه جداول و دستورالعمل های مفیدی مانند برنامه تکلیف خانگی، جدول سلسه مراتب ترس و هیجان، پرسشنامه های خود گزارشگری، کاربرگ های هدف گذاری، جدول های مربوط به ثبت افکار خودآیند، تعاریف و نمونه های تصویری از کاربرد نقشه های بین نسلی یا ژنوگرام و اهمیت ترسیم نمودار هسته اجتماعی اشاره کرد که آن را به منبعی غنی و کاربردی برای گروه درمانگران علاقه مند به شناخت درمانی و سایکودراما تبدیل کرده است.
همچنین درج جدول های مقایسه گر “گروه درمانی سایکو درامای شناختی با شیوه سنتی گروه درمانی” یا “جدول های پر شده از مفاهیم و تکنیک های مربوط به شیوه های درمانی نامبرده “، یکی دیگر از برگ های برنده این کتاب در بازار رقابت است و آن را می توان با نیازهای خواننده عصر امروز که در جستجوی مطالب کوتاه اما طبقه بندی شده، کاربردی و ارزشمند است، منطبق دانست.
لینک کوتاه مطلب: https://drsargolzaei.com/?p=567
ادامه خواندن