نام کتاب: گربه روی شیروانی داغ
نویسنده: تنسی ویلیامز
ترجمه: مرجان بخت مینو
انتشارات: مینو – چاپ سوم – ۱۳۸۳
نمایشنامه «گربه روی شیروانی داغ» (Cat on a Hot Line Roof) نوشته «تنسی ویلیامز» (Tennesse Williams) یكی از بهترین و محبوبترین آثار اوست که برنده «جایزه پولیتزر» بهترین نمایشنامه شده است. داستان این نمایشنامه در یک خانه ویلایی در می سی سی پی و در منزل پدربزرگ «پولیت»، تاجر ثروتمند پنبه اتفاق میافتد و در این سیر داستانی گفتگویی بین اعضای خانواده پدربزرگ انجام میشود.
مهمانی به مناسبت تولد پدربزرگ بزرگترین تاجر پنبه منطقه و نیز سلامتی و بازگشت او از بیمارستان است. همه اعضای خانواده غیر از خود پدربزرگ میدانند كه او سرطان دارد و مدت زیادی زنده نخواهد بود. نمایشنامه با ارائه پس زمینه تاریخی خانواده آغاز میشود و بستری برای رسیدن به نقطه اوج بحران آماده میکند. بهنظر میرسد تمام شخصیتها از تنهایی و عدم ارتباط با دیگران رنج میبرند.
ویلیامز نگاهی محتاطانه به تغییر در ارزشهای اجتماعی و از هم گسیختگی بنیان خانواده دارد، عواملی که در اثر تغییرات اجتماعی و جهانی به وجود میآیند. «تنسی ویلیام» از این گفتگو زمینهای فراهم میکند تا بهوسیله آن به عنوان نمونهای کوچک از جامعه آمریکایی زمان خود و روابط بین افراد و خانواده آن ها بپردازد. در واقع نمایشنامه به فقدان ارتباطات انسانی منجر به تنهایی اجتنابناپذیر انسان میپردازد و به این که زمانی که بحرانها و مشکلات خانواده به اوج خود میرسد، حقایق زیادی در مورد احساسات انسانی آشکار میشود، حقایقی همچون ترس طاقتفرسای ما از مرگ، عشق ما به زندگی، ناامنیهای ما، ناتوانی ما برای مواجهه با حقیقت و … .
کسانی مثل شخصیت پدربزرگ در این نمایش را میتوان نمونه افرادی دانست که با ثروتی که بهدست آوردهاند برای خود امپراتوری کوچکی به وجود آوردهاند، بدون این که به احساسات و نیازهای اطرافیان خود نیز اهمیتی قائل شوند. شاید او از این جمله که در جایی از نمایشنامه به پسرش «بریک» میگوید میترسد:
«به نظرت من چقدر میارزم؟ حدس بزن «بریک»! فکر میکنی چه قدر میارزم!»
اتفاقاتی که برای شخصیتهای این نمایشنامه میافتند برای ویلیامز ابزاری است تا بتواند بهعمق احساساتی دست پیدا کند که گروهی از مردم در دورانی پرتنش از سر میگذرانند. او هدف خود را این طور مطرح میکند:
«میخواهم به تجربیات حقیقی گروهی از افراد دست پیدا کنم. تجربیاتی که در فضایی تیره و تار، بیثبات و همراه با رگههایی از نور قرار دارند. به دنبال نمایش فعل و انفعالات انسانها در هنگام از سر گذراندن یک بحران جمعی هستم.»
علی محمدی _ کارشناس ارشد روانشناسی
مطالب مرتبط
لینک کوتاه مطلب: https://drsargolzaei.com/?p=481