نام کتاب: گفتگو با پسرم درباره گرسنگی در جهان
نویسنده: ژان زیگلر
ترجمه: مهدی ضرغامیان
ناشر: آفرینگان – 1389
کتاب «گفتگو با پسرم درباره گرسنگی در جهان» از آمار شروع میکند، آماریکه برای هر فرد دارای همدلی بشری دردناک است: در سال بیش از سیمیلیون نفر در جهان بر اثر گرسنگی میمیرند و بیش از هشتصدمیلیون نفر از سوءتغذیه شدید و مداوم رنج میبرند، سالانه هفتمیلیون نفر که بیشترشان کودک هستند بر اثر بیماریهای مرتبط با کمبود مواد غذایی نابینا میشوند!
اولین سوالی که پس از مواجهه با این آمارها پیش می آید این است که دلیل این آمار بالای گرسنگی چیست؟ آیا زمین برای این جمعیت غذا ندارد؟
پاسخ این کتاب این است که گرسنگی در جهان علت طبیعی ندارد بلکه «دلیل سیاسی» دارد، امروزه در جهان «کمبود عینی کالا» وجود ندارد، دورهی وفور است اما ننگ گرسنگی ازبین نرفته بلکه برعکس گرسنگی بهنحو تاسفباری افزایش یافتهاست. گرسنگی ناشی از «توزیع ناعادلانهی کالاهای موجود» است و توزیع ناعادلانه امری سیاسی محسوب میشود.
نکتهای که این کتاب با حجم کوچکش به خواننده انتقال میدهد این است که نظامهای سیاسی گاهی از غذا به عنوان «یک سلاح» در منازعاتشان بر سر قدرت استفاده میکنند.
فصل دهم این کتاب «آلنده و سلاح غذا» نام دارد. آلنده را میشناسید؟
«سالوادور آلنده» در نوامبر 1970 رئیسجمهور شیلی شد. آلنده کاندید احزاب سوسیالیست و سندیکاهای کارگری شیلی بود. «آلنده» پزشک متخصص کودکان بود و شیوع بالای سوءتغذیه در کودکان کشورش را میشناخت بنابراین به مردم کشورش وعده دادهبود که درصورت پیروزی در انتخابات، روزانه نیملیتر شیر مجانی در میان همه کودکان زیر ۱۵ سال کشورش توزیع کند. شرکت «نستله» (دومین تولید کننده مواد غذایی جهان) بر بازار شیر شیلی تسلط داشت و از این راه سالانه دهها میلیون دلار بهدستمیآورد. شرکت نستله کارخانهها و قراردادهای انحصاری با گاوداریها و توزیعکنندگان شیر داشت بنابراین همکاری نستله برای تحقق وعده آلنده ضروری بود. نستله علیرغم نفع اقتصادیاش حاضر نشد به دولت آلنده برای رفع سوءتغذیه در کودکان شیلی کمک کند! میدانید چرا؟
«ریچارد نیکسون» رئیسجمهور وقت آمریکا و «هنری کسینجر» وزیر خارجهاش تصمیم به ساقطکردن آلنده گرفتهبودند چرا که از رشد سوسیالیسم و موفقیت برنامههای عدالت اجتماعی بیمناک بودند. بخشی از برنامه کسینجر برای ساقطکردن آلنده کارشکنی در تحقق وعدههای او بود. شرکت نستله اجازه داد هزاران کودک شیلیایی در سوءتغذیه بمانند تا طرح کسینجر موفق شود! «سالوادور آلنده» در یازدهم سپتامبر 1973 در کودتایی که سازمان سیا ترتیب داده بود کشتهشد و «آگوستو پینوشه» رهبر کودتا چنددهه حکومتنظامی سرکوبگر را در شیلی برقرار ساخت.
دکتر محمدرضا سرگلزایی – روانپزشک
لینک کوتاه مطلب: https://drsargolzaei.com/?p=524